Hard to get spelen. Werkt het nou wel of niet?

hard to get

“Je moet hard to get zijn, dat werkt echt”. “Je moet niet gelijk terug appen”. Dit soort datingadvies heb je ongetwijfeld ooit wel eens gekregen of gehoord. Om een crush aan de haak te slaan, wordt van alles uit de kast gehaald. Maar de grote vraag is, werkt dat hele hard to get spelen nou wel of niet? Hoog tijd voor onderzoek!

Bij 1 onderzoek lieten ze 47 vrouwelijke studenten Facebookprofielen zien van vier mannelijke studenten. Een deel van de dames kreeg te horen dat deze mannen hen het allerleukst vonden. De andere groep dames kreeg te horen dat die mannen hen ‘gemiddeld’ vonden en de derde groep kreeg te horen dat deze mannen hen het leukst óf gemiddeld vonden. Oftewel ze wisten niet wat de mannen van ze vonden. 

De vrouwen die hoorden dat de mannen hen het leukst vonden, voelden zich meer aangetrokken dan de vrouwen die hoorden dat de mannen ze als “gemiddeld” bestempelden. Maar het interessante is: de vrouwen die niet wisten wat de mannen nou van ze vonden, voelden zich het meest aangetrokken tot de mannen. Naast dat ze zich het meest aangetrokken voelde, dachten ze ook veel meer na over die mannen. 

Easy of hard to get?

Een ander onderzoek (Dai, 2014) liet mannelijke studenten van een universiteit meedoen aan een speeddate evenement (wat leuk!!). De ene helft mocht vooraf 1 date kiezen uit 4 verschillende dames. Ze werden gevraagd om de redenen waarom ze voor haar hadden gekozen en ze moesten zich vooraf via e-mail aan die dame zich voorstellen. Dit was de “commitment” groep. De andere helft werd random bij dames geplaatst tijdens de speeddate avond. De “non-commitment” groep.

De dames werden vooraf geïnstrueerd hoe zij zich moesten gedragen. De ene groep van de dames reageerde zeer enthousiast en geïnteresseerd op de mannen (“easy to get”). De andere groep wat afstandelijker en minder geïnteresseerd (“hard to get”). Achteraf vulden de mannen een evaluatieformulier in over de dames. Daaruit bleek dat de dames die “easy to get” waren hoger scoorden op vriendelijkheid en affectielevel. Maar de mannen uit de commitment groep (dus de mannen die vooraf al interesse hadden in een dame) reageerden sterker op de dames die zich “hard to get” gedroegen. Er was meer verlangen om de dame nog een keer terug te zien. Wanneer zij dus geen interesse hebben in een dame, scoorden de vrouwen die hard to get speelden weer lager. Er is hier dus een duidelijk verschil tussen aardig vinden en verlangen naar iemand.

Makkelijk is wanhopig

Dan nog een derde onderzoek van Gurit Birnbaum (sociaal psycholoog), en Harry Reis (professor in de psychologie). Zij ontdekten dat het meteen beantwoorden van de interesse van je potentiële lover niet de slimste manier is om hem/haar aan te trekken.

“Mensen die te gemakkelijk te lokken zijn, kunnen als wanhopiger worden ervaren”, zegt Birnbaum. “Daardoor lijken ze minder waardevol en aantrekkelijk  dan degenen die hun romantische interesse niet meteen duidelijk maken”. Reis zegt: “We willen allemaal met mensen daten met een hogere partnerwaarde. We proberen de beste deal te maken die we kunnen”. Alleen je moet niet te ver doordraven, want als je hard to get speelt waarbij je interessant of arrogant over komt, werkt het averechts.

Wat moet je doen?

Nou, allereerst moet je natuurlijk niks. Maar hard to get spelen heeft dus in het prille begin van daten zeker wel nut. Althans, als je een relatie wil is hard to get zeker nuttig. Hard to get werkt niet als iemand geen interesse in je heeft of alleen maar voor de seks met je af wilt spreken. Voor scharrelen en al dat soort constructies is easy to get de way to go.

Als je een beetje hard to get wilt zijn, leg dan niet gelijk je hele ziel en zaligheid op tafel op de eerste paar dates. Openheid is hartstikke leuk, maar je kan ook te ver gaan. Een klein beetje mysterie wakkert net iets meer interesse aan dan wanneer het allemaal wel heel makkelijk gaat. Mensen verlangen nou eenmaal minder snel naar iets wat ze al hebben. Je moet ook weer niet te lang mysterieus doen of hard to get spelen, want na een tijdje wil iedereen gewoon weten dat je elkaar allebei leuk vindt. Dus ik zeg: eerste paar dates, lekker flirten en nog een beetje van de onzekerheid genieten. Niet gelijk je ziel en zaligheid op tafel leggen of gelijk verkondigen dat je diegene al helemaal fantastisch vindt. En niet de hele dag door appen of altijd direct reageren op appjes. Gewoon lekker ook van je eigen leven genieten en met anderen afspreken. Dan kom je een heel eind!

Meer over liefde:

7 eerste datetips voor mannen

Vermindert Tinder de kans op liefde?

3 gouden tips tegen liefdesverdriet

One thought on “Hard to get spelen. Werkt het nou wel of niet?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.