Hoeveel huidhonger heb jij?

Huidhonger

Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte. Nu tijdens coronatijd is te zien dat veel vrijgezellen last van huidhonger hebben. We raken mensen amper aan, want fysieke contacten moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Zelfs de alledaagse kleine aanrakingen zijn er niet meer. Heel gek wat dat voor impact kan hebben.

Ik ben zelf totaal geen knuffelig type met jan en alleman. 3 zoenen geven vermijd ik ook het liefst met vreemden, maar op feetjes vind ik het erg leuk om te dansen. Of speels mensen aan te raken tijdens een gesprek zoals dat normaal gaat. En zelfs ik vind het gek dat ik amper iemand heb aangeraakt de afgelopen tijd. Of ben aangeraakt. Zelfs geen hand heb gegeven. Soms als ik iemand aanraakte, schrok ik ervan en dacht hooooo mag niet!! doe het niet! Alsof ik een misdaad beging. Heel apart.

Huidhonger is meer dan seks

Als een baby nooit wordt aangeraakt wordt, overleeft hij het niet. En baby’s die te vroeg geboren worden, worden meteen op de huid gelegd. Dat is niet voor niks. Het is namelijk bewezen dat ze dan sneller groeien. Bij knuffelen maak je het hormoon oxytocine aan. Dit hormoon geeft je een geluksgevoel, maakt je weerbaar tegen stress en zorgt ervoor dat je makkelijker tot rust komt. Willen voelen is een van de belangrijkste dingen van de mens. “Onze huid is uitgerust met zenuwcellen die maar één doel hebben: het registreren van zachte aanrakingen. Het zit in onze hardware”, zegt Sander Koole, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Knuffelen met een fleecedeken?

Hoe zit het met jou? Ben jij ook huidhongerig? Of valt het wel mee en heb je misschien een “knuffelmaatje” zoals het RIVM dat zo mooi verwoord. Als jij wel enige huidhonger hebt, kun je een fleecedeken knuffelen. Wat? Serieus?Ja, echt. Een fleecedeken knuffelen, hoe gek het ook klinkt. Volgens Sander Koole werkt dit erg goed tegen huidhonger. Wat ook helpt en waar ik zelf de voorkeur aan zou geven: boek een massage. Die zijn hier ook uitermate voor geschikt. En als je dan toch gaat, boek dan gelijk lekker een lange sessie. Trakteer jezelf! Ik vind dat iedereen wel een massage verdiend op dit moment. Dus ik zeg: op naar de massagesalon! Ik ga in ieder geval gelijk een massage boeken, want na het schrijven van deze blog heb ik spontaan zin in een uitgebreide massage gekregen! 

Meer over liefde:

9 spectaculaire datetips bij lekker weer

3 gouden tips tegen liefdesverdriet

Opposites attract. Of toch niet?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.