Vermindert Tinder de kans op liefde?

Tinder vermindert kans op liefde

Tindermoe. Inmiddels een bekend fenomeen en zoals je al weet, ben ook ik tindermoe. De hoeveelheid keuze op datingapps is gigantisch, maar zorgt er wel voor dat singles altijd op de uitkijk zijn naar iemand die knapper, slimmer, sexier of mooier is. Zoals een date van mij ooit vertelde: ook al had hij een leuke date gehad, in de trein weer terug naar huis zat hij alweer volop gewillige dames naar links of rechts te swipen. Zonder zelf te weten waarom. Maar vermindert Tinder dan ook de kans op liefde?

Datingapps zijn oh zo populair. Nog nooit waren er zoveel mogelijkheden om een leuk liefje op te duikelen. Alleen al een derde van de Nederlandse singles gebruikt Tinder. Naast deze grote hoeveelheid datingapps is ook het aantal singles nog nooit zo groot geweest als nu en blijft groeien. Sociaal psychologen Tila Pronk en Jaap Denissen van de Universiteit van Tilburg hebben het Tindergedrag van duizend vrijwilligers (tussen de 18 en 30 jaar) onderzocht.

Kieskeuriger

Hieruit kwam naar voren dat gebruikers kieskeuriger worden na het zien van veel profielen. Volgens Denissen is hier een evolutionaire verklaring voor. “Nooit eerder hadden wij als mensen de keus uit zoveel verschillende potentiële partners. Hiervoor zijn we biologisch gezien niet geprogrammeerd. We zijn er psychologisch niet op voorbereid. Een gevolg zou kunnen zijn dat we door al die keuze overweldigd raken en ons afsluiten, waardoor een afwijspatroon ontstaat.” Het opvallende is dat vooral vrouwen in dat afwijspatroon terecht komen. Volgens Denissen is dat ook evolutionair verklaarbaar: “Vrouwen zijn terughoudender met daten dan mannen. Ze zijn kritischer bij het uitkiezen van hun partner. Die kieskeurigheid wordt versterkt naarmate de keuze groter is.”

Snel conclusies trekken

Heb ik even pech als vrouw. Het is wel zo. Ik ben inderdaad kritisch en moet eerlijk bekennen door de hoeveelheid keuze op apps swipe ik vaak ook gewoon even door. Er komt tenslotte toch geen eind aan! In het “echt” is dit vaak toch wel anders. Het ontmoeten gaat op een meer natuurlijke manier waarbij de uitstraling vaak zoveel belangrijker is dan een paar foto’s. Mensen vormen bij foto’s, ik ook, al snel een beeld van iemand. Een beeld dat misschien wel helemaal niet klopt. Je hebt gewoon heel weinig informatie en moet snel een conclusie nemen. Sommige mannen met wie ik heb gedate en in het echt heb ontmoet, zou ik waarschijnlijk ook niet naar rechts hebben geswipet op basis van hun foto’s. 

Verminder tinder de kans op liefde

Focus op wie je niet wilt

Bij Tinder ligt er ook een grote focus op het negatieve. Je bent heel bewust bezig met mensen naar links swipen, die je niet interessant vindt. Dit zorgt voor meer kieskeurigheid en dat je zelfs pessismisstischer en negatiever wordt over degene die je wel naar rechts swipet. Het verschil in het echte leven is dat je daar vooral bezig bent met wie je wél wilt. Je kijkt op een feestje niet zozeer naar wie je allemaal niks zou vinden. Je oog valt vooral op een aantal leukerds in je wie je interesse hebt en dat is een heel wat positievere insteek en mindset dus!

Asocialer gedrag

Elisabeth Timmermans doet voor de Erasmus Universiteit onderzoek naar datingapps en schreef Liefde in tijden van Tinder. Zij geeft ook aan dat de hoeveelheid keuze ervoor zorgt dat mensen het moeilijker vinden een keuze te maken. Ze ziet verder dat interacties anders zijn geworden:”Je kan zoveel gesprekken aangaan, dat je er steeds minder moeite in steekt. Alle gesprekken gaan op elkaar lijken.”

In mijn vorige blog vertelde ik al dat er veel catfishes op datingapps zitten en mensen die zich anders voordoen dan ze zijn. Dat komt doordat het lekker veilig en makkelijk is om te doen zo achter je telefoon waar niemand je ziet. Dan durf je meer. Denk eens aan al die ongevraagde dickpicks of rare voorstellen die je kunt krijgen. In real life komen dit soort situaties veel minder voor. Zie je het al voor je? Sta je in een club komt er een kerel op je af die gelijk zijn williewonkel tevoorschijn haalt. Precies, dat gebeurt dus nooit. Nog een vorm van asociaal gedrag is uiteraard ghosting. Mocht je de term nog niet kennen: iemand verdwijnt van de een op de andere dag van de aardbodem en laat nooit meer iets horen. Dit soort type mensen durft de confrontatie niet aan te gaan en durft niet te zeggen dat ze geen interesse meer hebben. Asociaal tot de max dus.

Niet op zoek naar liefde

Als je geen succes hebt op datingapps, wil dat absoluut niet zeggen dat je gedoemd bent te mislukken in je liefdesleven. Timmermans: “Op die apps zitten veel mensen die niet op zoek zijn naar liefde. Van de iets meer dan 1000 mensen die ik heb bevraagd over Tinder, bleek maar 55 procent daadwerkelijk af te spreken met matches. 45 procent had dus nog nooit een date gehad via de app. Heel verrassend is dat niet, want als je kijkt naar de motieven – waarom mensen Tinder gebruiken – zie je dat entertainment, tijdverdrijf en nieuwsgierigheid de meest voorkomende zijn. Van die 55 procent die wel daten, had bijna een derde een relatie gevonden. Maar de kans dat je alleen een seksueel contact zult hebben met je date is groter dan dat je echt een relatie vindt. Als je echt op zoek bent naar een partner, experimenteer dan een beetje met verschillende manieren.”

Realiseer je dat Tinder en andere datingapps niet het beste met je liefdesleven voor hebben: ze zijn gericht op geld verdienen. Ze weten dat het verslavend is om veel te swipen en om iedere keer te kijken of jouw perfecte match toevallig net wel op jouw telefoonscherm verschijnt. Alles is zo gemaakt dat je de app vaak gebruikt en niet dat je daar je ware liefde vindt.

Meer over liefde:

Single tijdens coronatijden

Pas op voor deze 7 datingtrends

Top 3 must-watch datinggoeroes op YouTube

Bron: Trouw, RTL Nieuws

2 thoughts on “Vermindert Tinder de kans op liefde?

  • Walter

    Interessant artikel, hier staan alle redenen in waarom ik Tinder en alle andere dating apps volledig heb afgezworen. Altijd maar die valse hoop dat je nieuwe match wel echt de moeite waard zal zijn, maar dat valt altijd weer verschrikkelijk tegen. Doe mij maar ‘real-life’ ontmoetingen, die zijn zoveel leuker.

    • Sanne de Groot

      Ja precies! Daar denken we dan precies hetzelfde over. Hopelijk kunnen we weer heel snel de offline datenights organiseren. Ik denk dat veel mensen sowieso wel zin hebben om weer wat leuks te gaan doen na het vele thuis zitten. Gaat helemaal goed komen!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.