Waarom knap je soms COMPLEET op iemand af?

the ick

The Ick. Alle Love Island kijkers weten ondertussen wel wat dit betekent. Van het ene op het andere moment knap je compleet op iemand af. Maar dan ook echt COMPLEET! De ander is lief, leuk en aardig tot hét moment daar is: The Ick. Je vindt niks meer leuk aan die persoon. Ik had het laatst toevallig bij een date. De date ervoor vond ik hem nog waanzinnig en op de laatste date dacht ik alleen maar: “gatver, ga weg”. Ik moest er niets meer van hebben. Heel vreemd en kon het zelf niet verklaren. Het schijnt een veelvoorkomend probleem te zijn en je kunt er echt niks aan doen. Maar ja, hoe kan dat eigenlijk?

Meestal komt “the ick” in het beginstadium van het daten om de hoek kijken. Maar het kan ook later voor komen. Emma Citron, psycholoog, vertelt er alles over op de website Babe. “Tijdens alle stadia van het ontstaan van een relatie kunnen momenten voorkomen waarop je ineens afkeer krijgt voor gewoontes van iemand. Of nog erger: een compleet persoon. Dit is volkomen normaal.”

Het kan zijn dat er een vreemde gedraging aan vooraf is gegaan, maar dat hoeft niet. “Stel je voor dat de persoon met wie je samen bent heel onbeleefd is tegen personeel in een restaurant. Dit kan jou er onbewust al op wijzen dat dit niet de juiste persoon voor jou is. Dit kan starten als een heel klein gevoel waar je je nog niet eens bewust van bent. Dit bouwt zich steeds verder op, waardoor dat heftige ‘ick’-gevoel uit het niets lijkt te komen.”

Nu ik dit lees, snap ik beter waarom ik laatst the ick had. Mijn date vertelde namelijk een aantal dingen, die niet echt bij mij pastte. Of waar ik het totaal niet mee eens was. En hij had ook een bepaalde gedraging (wegens privacyredenen laat ik dat maar even achterwege) die ik totaal niet aantrekkelijk vond. Maarja, onder het mom van “ik moet niet te kieskeurig zijn”, gaf ik dit toch maar een kans. Is dat slim of niet?

Wat moet je doen?

Oke, je hebt the ick. En nu? Emma zegt het volgende: “In de meeste gevallen raad ik aan om je instinct te volgen. Er is iets waar je op afknapt bij deze persoon en dat gevoel moet je niet negeren. Toch is het ook zo dat we tegenwoordig te snel oordelen. Een beetje werken aan het accepteren van anderen en hun menselijkheid proberen te zien kan geen kwaad.”

Oh gelukkig, ik heb het dus wel goed gedaan door hem niet gelijk na 1 date af te schrijven. Het is natuurlijk logisch dat niet iedereen perfect is. Of dat je alles leuk vindt aan een persoon. Dus kijk gewoon of je niet héél snel iemand al afschrijft als hij/zij iets raars zegt. Als je echt walgt van iemand is het natuurlijk een ander verhaal. Dan sowieso gelijk kappen met daten! Heb ik ook gedaan.

The ick, het is en blijft een bijzonder verschijnsel.

Meer over liefde:

Hard to get spelen. Werkt dat nou wel of niet?

3 gouden tips tegen liefdesverdriet

7 eerste date tips voor mannen

Bron: Babe.net


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.