Welke liefdestaal spreek jij?

Iedereen heeft een eigen manier voor het uiten van liefde. De een doet dat door cadeautjes te geven en de ander vindt het heel belangrijk om regelmatig complimentjes te krijgen. Al deze verschillende uitingen van liefde zijn onder te verdelen in de vijf liefdestalen. Dit ontdekte relatietherapeut Gary Chapman na jarenlange behandeling van koppels die elkaar maar niet leken te begrijpen. Hij onderscheidde vijf verschillende ‘liefdestalen’.

Het is handig te weten wat je liefdestaal is. Als je namelijk een relatie hebt met iemand die zich graag uit door lieve woorden en jij vindt het belangrijk dat iemand regelmatig iets voor je doet, kan het zijn dat jullie elkaar niet snappen. Wat kan leiden tot communicatieproblemen en frustratie. Totdat je dus weet welke liefdestaal je spreekt en je daar voortaan rekening mee kunt houden! Welke liefdestaal spreek jij?

Lieve woorden

Je bent dol op lieve woordjes en complimenten. ‘Ik hou van je’, ‘ik denk aan je’ of ‘wat zie je er mooi uit’: als iemand dat tegen je zegt, word jij daar heel blij van. Woorden wegen zwaarder dan acties. Beledigingen of andere onaardige dingen die tegen je gezegd worden, blijven je echter ook vaak bij hierdoor.

Tijd en aandacht

Onverdeelde aandacht en quality time. Dat vind jij het fijnst. Zonder telefoons, gewoon lekker met elkaar zijn. Niet opletten, niet luisteren en afspraken steeds uitstellen zijn dingen waar jij heel slecht tegen kunt.

Cadeautjes geven en krijgen

Cadeautjes geef je erg vaak en krijgen vind je ook geweldig. Niet omdat je materialistisch bent, maar om het gebaar erachter. Dat iemand aan je gedacht heeft. Dus hoe groot of hoe klein het ook is, dat maakt allemaal niet uit. Het gaat erom dat het attent is. Waar jij heel slecht tegen kunt: een verjaardag vergeten of een onpersoonlijk cadeau.

Hulpvaardigheid

Iets doen voor een ander, dat vind jij fijn. Of dat nou helpen met afruimen is, boodschappen doen of iemand helpen klussen. Het zijn allemaal uitingen van liefde als je deze liefdestaal spreekt. Jij toont jouw liefde door het verlichten van de lasten van de ander. Waar jij absoluut niet tegen kan? Luiheid en afspraken niet nakomen.

Aanraking

Knuffelen, hand in hand lopen, een kus op onverwachte momenten. Fysiek contact is jouw liefdestaal. Het draait zeker niet alleen om seks, het gaat om het intieme contact. Je voelt je afgewezen wanneer iemand lichamelijk afstand neemt.

Moet je elkaars liefdestaal dan ook spreken?

Nee, dat hoeft niet per se. Het is wel makkelijker als je allebei dezelfde liefdestaal spreekt. Je maakt elkaar dan onbewust blij met dezelfde uitingen van liefde.

Een voorbeeldje: stel je voor dat je lovers liefdestaal hulpvaardigheid is en bijvoorbeeld voor jou het huis heeft schoongemaakt. Jouw liefdestaal is cadeautjes geven en ontvangen. Jij irriteert je dat je nooit eens een cadeautje krijgt en je lover nooit zijn/haar liefde uit. Dat doet je lover wel, maar op een andere manier. Het kan ook erg kwetsend zijn om heel laconiek te doen over het feit dat het huis is schoongemaakt. Want er komt dan totaal geen waardering voor het uiten van de liefde op die manier. En zo ben je eigenlijk totaal niet blij met elkaar.

Dit soort miscommunicatie is eigenlijk super zonde! En het is heel simpel om hier rekening mee te houden door elkaars liefdestaal te weten en elkaar blij te maken met te letten op hoe je beide je liefde uit. Al is dat dus soms op een andere manier.

Communicatie is alles!

En als je denkt: ik vind ze allemaal belangrijk! Dan is is dat heel logisch, want het zijn fijne uitingen van liefde. Maar vaak zijn er toch 1 of 2 die je nét even belangrijker vindt.

Meer over liefde:

3 gouden tips tegen liefdesverdriet

Opposites attract of toch niet?

Top 10 leugens tijdens het daten


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.